Rasinfo

De Thai Ridgeback of “mah thai lang ahn” is in zijn thuisland Thailand een heel oud ras. Men vindt het ras al terug in teksten en op afbeeldingen midden van de zeventiende eeuw.
Hij was/is een jachthond, een waakhond en de beschermer van de familie

Het ras heeft zijn originele staat en type weten te behouden: ze leefden geisoleerd en kwam niet met andere rassen in aanraking.
Tot op de dag van vandaag is het ras buiten Thailand nog steeds zeer zeldzaam.

4 Honden op een bankje

Kindvriendelijk

De Thai is een rustige aanhankelijke hond. Lief en zelfs erg voorzichtig met kinderen. De trouw van een Thai is onvoorwaardelijk, mits jij zijn trouw "verdient" hebt.

Alleen thuisblijven is niet leuk

De Thai is zeer intelligent, loyaal en diep toegewijd. Hij is een trouwe metgezel en hij trekt er dan ook graag overal mee op uit.

Waakhond

De Thai werd oorspronkelijk gefokt om de veewagens op de weg te volgen en deze te bewaken. Hierna moest hij ook de boerderij en landerijen verdedigen. tegen slangen en andere indringers.

Actief

Veel beweging is een must voor deze honden! De Thai gedijt op oefening en stimulatie. Het is zeer belangrijk dat dit ras zich niet gaat vervelen, want dan kunnen ze zeer destructief worden.

Grote

reu 56-61 cm
teef 51-56 cm

Levensverwachting

12 - 13 jaar

Gewicht

reu 23 - 34 kg
teef 16 - 25 kg

Persoonlijkheid

De Thai Ridgeback is een intelligente hond die snel leert. Ze zijn zeer loyaal en beschermend ten opzichte van hun familie en zullen fel reageren naar iets / iemand die ze als een bedreiging zien. Ze kunnen afstandelijk en wantrouwig zijn tegenover vreemden.
Socialisatie vanaf jonge leeftijd is cruciaal in hun ontwikkeling. Ze vinden het fantastisch om overal mee naar toe genomen te worden.
De Thai Ridgeback houdt van een grote tuin waar er voldoende ruimte is om te ravotten en rennen. Lange wandelingen houden deze honden geestelijk en lichamelijk in topform.


Bouw

Deze gespierde en middelgrote hond is krachtig en alert. De Thai Ridgeback is zeer wendbaar met een uitmuntende bekwaamheid in springen. Hij is atletisch en sierlijk. Ze zijn enorm alert bij elk geluid of beweging.


Gezondheid

De Thai Ridgeback kan HD-(heupdysplasie) en DS (Dermoid Sinus) hebben.
Wij testen onze ouderdieren !
De kans dat een van deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt, is veel kleiner dan bij een pup uit niet geteste ouders.
Deze testen worden door een specialist uitgevoerd. Voor HD worden rontgenfoto’s gemaakt welke worden beoordeeld door de KMSH.
De beste uitslag voor HD is HD-A. Met HD-B (een overgangsvorm) mag ook gefokt worden.
Controle op DS wordt handmatig uitgevoerd bij de pups in het nest. Indien toch DS wordt vastgesteld, wordt (moet) de DS verwijderd door een gespecialseerde arts.


Voeding

Wij zijn voorstander van raw vlees afgewisseld met droge kwaliteitsvoeding. Wij adviseren u graag persoonlijk over de gepaste voeding.


Vacht

De vacht van de Thai Ridgeback komt in twee verschillende varianten. Er is een korte stugge buitenvacht en korte dichte vacht die eerder als fluweel aanvoelt. Ze hebben een zeer dunne ondervacht.
Zeer kenmerkend is de “ridge” in de nok van de rug waarbij de haren in tegengestelde richting lopen.
Deze “ridges” zijn erkend in verschillende vormen : onder andere de naald, veer, speer, luit, viool, bowlingkegel, blad en zadel.
Er bestaan 4 kleurvariaties : rood, zwart, blauw en isabella.